۷ اسفند ۱۳۸۸، ۱۰:۱۱

حکمت و فلسفه (7)

"دانایی" پیونددهنده حکمت و فلسفه است

"دانایی" پیونددهنده حکمت و فلسفه است

استاد فلسفه دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به اینکه حکمت ترجمه واژه یونانی فلسفه است عنوان کرد: اصل بر دانایی است و از این نظر حکمت و فلسفه یک چیز هستند. ما با تفاوت لفظی روبرو هستیم وگرنه هم حکمت و هم فلسفه متکی بر دانایی تعریف می‌شوند.

دکتر منوچهر صانعی دره بیدی درگفتگو با خبرنگار مهر درمورد تمایز جوهری میان حکمت و فلسفه گفت: حکمت و فلسفه تفاوتشان تفاوت لفظی است. کلمه فلسفه واژه یونانی است. وقتی می‌خواهند فلسفه را به فارسی یا عربی ترجمه کنند به‌گونه‌ای که قابل فهم باشد حکمت می‌شود. منظور دانایی است. حکمت و فلسفه یک چیز است و تفاوتشان تفاوت لفظ است و به معنای دانایی هستند. 

این استاد فلسفه دانشگاه شهید بهشتی درمورد اینکه آیا می‌توان حکمت را معرفت مسلط در جهان پیشامدرن دانست؟ اظهار داشت: نه خیر! به آن معنی که از حکمت دارم و متکی بر دانایی است فرقی نمی‌کند که در چه جهانی باشد. تاریخ را دانایی انسان و مجموعه دانایی‌هایش پیش برده است و واژه‌ها هم زیاد مهم نیستند. حالااسمش را حکمت بگذاریم یا فلسفه، منتها تنها فلسفه معرفت مسلط نیست. یک شاخه مهم فرهنگ بشری هنر بوده است و هنر تسلط داشته است. دین همیشه تسلط داشته است. در مجموع باید گفت پاسخ به این سؤال منفی است چرا که دین و هنر و امثال آنها در کنار دانایی و فلسفه فرهنگ بشری را پیش برده‌اند. 

این محقق و پژوهشگر درباره نیاز فلسفه برای پیشبرد راه خود به حکمت نیز گفت: در ابتدا گفتم که بین حکمت و فلسفه فرقی نیست و درواقع یک چیز است چیزی را که نیاز انسان برای پیش بردن اهداف زندگی است می‌توان فلسفه، حکمت و حتی علم نامید و میان اینها از این نظر تفاوتی نیست.

کد خبر 1040217

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha